Volt egyszer egy asszony Sáriban, aki megálmodta, hogy a sári rétest, mint gasztronómiai különlegességet és évszázados hagyományt meg kell őrizni, és át kell örökíteni az utókornak. Ez az asszony Fojta Istvánné Piroska volt. És álma életre kelt, mert sok ember csatlakozott a Rétesház gondolatához, hogy valóra váljon.
A munkálatok 2006 őszén a Rétesház alapkőletételével kezdődtek meg. Az épület belső és külső kialakításánál törekedve arra, hogy a Tájház hangulatához igazodó autentikus, népies jelleget öltsön magára. Mindezen célok megvalósítása mellett biztosítani kellett azt a szükséges szakmai és technikai hátteret, amely a termék minőségi és mennyiségi előállításának biztosításához szükséges. Szerencsére a városban élő szakemberek ötleteikkel, építő jellegű javaslataikkal, kapcsolati tőkéjükkel nagyban segítették a kivitelezést.
A Rétesház végül 2008. szeptember 21-én a X. jubileumi Dabasi Napok rendezvénysorozat záróprogramjaként került átadásra a nagyközönségnek, a III. Rétesutca rendezvény megkoronázásaként. Az ünnepélyes átadón a színes színpadi produkciók után Kőszegi Zoltán polgármester úr, Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester, Sári városrész kerületi képviselői, a tervező, Horváth Zoltán, valamint a fővállalkozó, Bujna Péter adták át az épületet a Magyar Televízió, az országos szlovák képviseleti szervek tagjai, valamint több mint kétezer helyi és környékbeli résztvevő jelenlétében.
A néhány esztendőn át tartó munka meghozta gyümölcsét, mert most már ország-világ megkóstolhatja a páratlan ízvilágú sári rétest.
Rétesünk különlegessége a hagyományos recept alapján előállított leheletnyi vékonyra nyújtott tésztában és az utánozhatatlanul dús töltelékben rejlik, amit az oly nehezen elsajátítható elkészítési folyamatnak köszönhetünk.
A Sári Rétesház hagyományos környezetével eszünkbe juttatja a szülői, nagyszülői házat, így biztosítva a rétes elfogyasztásához kellemes, népies hangulatot.